Ανακοινώσεις
Ανακοινώσεις


ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΟΑΣΑ ΤΑΣΟΥ ΤΑΣΤΑΝΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ 40 ΧΡΟΝΩΝ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΩΝ

 

Αξιότιμες Κυρίες,

Αξιότιμοι Κύριοι

 

Θα ήθελα να ευχαριστώ ιδιαιτέρως το Σύλλογο Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων για τη σημερινή πρόσκληση στην εκδήλωση των 40 χρόνων λειτουργίας του και με τη σειρά μου να ευχηθώ τα 40 αυτά χρόνια να γίνουν ακόμα περισσότερα και να συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο τη συνεισφορά σας στο συγκοινωνιακό έργο.

 

Όπως ασφαλώς όλοι σε αυτήν την αίθουσα γνωρίζετε, ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών είναι ο μεγαλύτερος δημόσιος πάροχος συγκοινωνιακού έργου στη χώρα μας. Εξυπηρετεί ετησίως 352.000.000 επιβάτες που μετακινούνται με τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ και 279.000.000 επιβάτες που χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους το μετρό, τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και το τραμ.

 

Ο όμιλος ΟΑΣΑ, ως αρμόδιος φορέας για το σχεδιασμό, το συντονισμό και την εκτέλεση των δρομολογίων των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, υλοποιεί σήμερα ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης με στόχο να γίνουν αυτές ελκυστικότερες στο επιβατικό κοινό που τις χρησιμοποιεί καθημερινά για τις μετακινήσεις του.

 

Στο πλαίσιο αυτό και με πλήρη στήριξη από την πολιτική ηγεσία του εποπτεύοντος υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και προσωπικά του υπουργού κ. Χρήστου Σπίρτζη, του υφυπουργού κ. Νικολάου Μαυραγάνη, της τ. υφυπουργού κας Μαρίνας Χρυσοβελώνη και της Γενικής Γραμματέως κας Πέτης Πέρκα, εφαρμόσαμε ήδη με πλήρη επιτυχία την τηλεματική στα λεωφορεία και τρόλεϊ. Η εφαρμογή OASA TELEMATICS χρησιμοποιείται ήδη από περισσότερους από 130.000 χρήστες επιβάτες που την έχουν κατεβάσει στα κινητά τους τηλέφωνα.

Στην τελική ευθεία υλοποίησης βρίσκεται βέβαια και το άλλο έργο, αυτό του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Απρίλιο του νέου έτους.

Πρόκειται για δύο μεγάλα έργα εκσυγχρονισμού και στρατηγικής σημασίας που χαράζουν μια νέα εποχή στις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας.

 

Πέρα από αυτά τα δύο έργα, το σχέδιο αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης  περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

·        Τον επανασχεδιασμό του συγκοινωνιακού χάρτη της πρωτεύουσας, ώστε να ενισχυθεί ο ρόλος των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στις αστικές μετακινήσεις.

  • Την επέκταση της τηλεματικής σε περισσότερες «έξυπνες» στάσεις.
  • Τον περιορισμό της εισιτηριοαποφυγής.
  • Τη διεκδίκηση χρηματοδοτικών εργαλείων, από την Ε.Ε., προκειμένου να ανανεωθεί ο γηρασμένος στόλος οχημάτων, με 500 νέα λεωφορεία που θα πληρούν μάλιστα αυξημένες αντιρρυπαντικές προδιαγραφές.
  • Την πρόσληψη αναγκαίου προσωπικού, όπως οδηγών, τεχνικών και ελεγκτών.
  • Περιλαμβάνει επίσης την ομιλοποίηση, δηλαδή τη δημιουργία επιτελικών μονάδων σε ορισμένες διευθύνσεις, ώστε να λειτουργούν με ενιαίους κανόνες σε όλους τους συγκοινωνιακούς φορείς (ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ) προκειμένου να επιτυγχάνουν οικονομίες κλίμακας, που θα βοηθήσουν στη βιωσιμότητα και ανάπτυξη των δημόσιων αστικών συγκοινωνιών στην πρωτεύουσα.

 

Σας διαβεβαιώνουμε πως θα συνεχίσουμε, παρόλες τις αντιξοότητες, να αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για δημόσιες αστικές συγκοινωνίες που θα προσφέρουν ποιοτικό, ασφαλή και προσιτό έργο προς όλους τους πολίτες του πολεοδομικού συγκροτήματος της πρωτεύουσας.