Ανακοινώσεις
Ανακοινώσεις


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΣΕ 9 ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ

Χρήστος Σπίρτζης: Ο λόγος ανήκει στους ανθρώπους που μας δίδαξαν αξιοπρέπεια

 

Ο   Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Χρήστος Σπίρτζης, εγκαινίασε τη Δευτέρα το απόγευμα στο Ζάππειο Μέγαρο την έκθεση φωτογραφίας «Δεν Λησμονώ: Μία Εικόνα Χίλιες Λέξεις». Η έκθεση, που διοργανώθηκε από την  Αστική μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «ΔEN ΛΗΣΜΟΝΩ», με τη στήριξη του ΟΑΣΑ, παρουσιάζει σπάνια φωτογραφικά ντοκουμέντα της ναζιστικής θηριωδίας, κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής στη χώρα μας.

Ο υπουργός, μετά το πέρας της τελετής των εγκαινίων και έχοντας στο πλευρό του την επιζήσασα της ναζιστικής θηριωδίας κ. Αναστασία Α. Βογιατζή,  η οποία ως νήπιο στην Κατοχή απαθανατίζεται από τον φωτογράφο πατέρα της, να αποστρέφει το βλέμμα της  σε Γερμανό στρατιώτη που την προσεγγίζει, δήλωσε στους δημοσιογράφους:  «Να δώσουμε συγχαρητήρια στους διοργανωτές για την έκθεση ‘’Δεν Λησμονώ’’, η οποία, ιδιαίτερα σήμερα, μας δείχνει ότι δεν πρέπει να λησμονούμε την ιστορία μας, την αξιοπρέπεια μας, αλλά και τους ανθρώπους που έχουν ίδια προβλήματα με αυτά που έζησε ο ελληνισμός, στον αιώνα που πέρασε. Επομένως ο λόγος στους συμπολίτες μας, στη πατρίδα μας, σε όσους αντιστάθηκαν, σε όσους συνεχίζουν να στέλνουν μηνύματα ανθρωπιάς, σε όσους έχουν σήμερα ανάγκη, μέσα σε οικονομικά πολύ δύσκολες συνθήκες. Ο λόγος ανήκει στους ανθρώπους σαν την κυρία Βογιατζή, που μας δίδαξαν αξιοπρέπεια στα τρία τους χρόνια και στα εβδομηντα επτά τους χρόνια. Οπότε συνεχίζουμε ακάθεκτοι».

Η έκθεση φωτογραφίας «Δεν Λησμονώ: Μία εικόνα χίλιες λέξεις»  καταδεικνύει με τον πιο δραματικό τρόπο, τις θηριωδίες που υπέστησαν οι Έλληνες σε κάθε γωνία της χώρας, και   παρουσιάζεται ως εκδήλωση μνήμης και πολιτισμού, σε εννέα σταθμούς του Μετρό  Αθήνας, (Ελληνικό, Άγιος Δημήτριος, Σύνταγμα, Μοναστηράκι,  Εθνική Άμυνα, Αγία Παρασκευή, Άγιος Αντώνιος, Περιστέρι, Αιγάλεω), με  ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Περιέχει 360 σπάνια φωτογραφικά ντοκουμέντα από τις γερμανικές θηριωδίες στη χώρα μας και θα διαρκέσει έως τις 3 Μαρτίου.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Η διοίκηση του ΟΑΣΑ Α.Ε., που ήταν παρούσα  στα εγκαίνια με τον πρόεδρο Τάσο Ταστάνη και τον διευθύνοντα σύμβουλο Γιάννη Σκουμπούρη, στηρίζει και εντάσσει τη συγκεκριμένη εκδήλωση στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για τη σύνδεση των ΜΜΜ της Αθήνας με τον πολιτισμό και την κοινωνική δράση. Παρούσα ήταν επίσης και η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ Α.Ε, με τον διευθύνοντα σύμβουλό της Παν. Βόγκα, η οποία  παραχωρεί τους 9 σταθμούς  του Μετρό.

Στην τελετή των εγκαινίων ήταν παρόντες και μικροί μαθητές από τη Νάουσα, που υπήρξε μία από τις μαρτυρικές πόλεις, βουλευτές, στελέχη και εργαζόμενοι από τους συγκοινωνιακούς φορείς και πλήθος κόσμου.